Rolands digitala trumset - översikt

Det fanns de som rynkade på näsan då de elektriska trumseten först introducerades, men idag så är det välkänt att några av världens bästa trummisar, som till exempel Omar Hakim som spelat med världsstjärnor som Madonna, ser Rolands V-drums som sitt främsta arbetsredskap. Nu måste man inte vara en världsberömd trummis för att välja Roland för det finns olika serier som är till för olika nivåer och olika behov. Här följer några av de populäraste v-drums seten från Roland och deras fördelar.

Roland TD1-K och Roland TD-1KVFör nybörjare och proffs
Den som är rädd att trummor stör husfriden kan pusta ut. Rolands TD-1K har dämpade anslagsytor så att de låter väldigt lite för omgivningen. Eftersom trummorna har enkla reglage och även att det även går att ställa in höjd på trummorna så lämpar det sig till trummisar i alla åldrar. Trumljuden håller så hög kvalitet att de även är lämpliga för proffs som behöver ett smidigt övningstrumset hemma. Koppla trummorna till en CD- eller MP3-spelare för att spela till sin sin favoritmusik. Förutom standardmodellen TD-1K så finns även en utökad modell kallad Roland TD-1KV som har en profesionell virveltrumma. Till skillnad mot många andra trummor i prisklassen så kan trummorna kompletteras med extra cymbal och andra pedaler. TD-1KV har utgått men det är fortfarande möjligt att uppgradera sitt TD-1K till KV.


Då trummorna ska flyttas omkring
Roland TD-4Om man behöver flytta sina trummor titt som tätt så är modellen TD-4KP V-Drums Portable idealiskt. Det här är trummor som man kan vika ihop vilket gör det möjligt att få med sig hela setet i ett vanligt bilbaksäte. Det här setet har 125 olika ljud och inkluderar 25 olika trumset så att du kan trumma till vilken musikstil som helst. Det är också möjligt att skräddarsy ljud med hjälp av kontrollpanelen.


V-Drums med flerRoland TD-11KV egenskaper

Roland TD-11 (utgått!)
När man ser på Rolands V-Drums Compact Series så finns det flera olika modeller att välja bland. Många väljer TD-11K som inkluderar virvel-pad med nätskinn och dubbla triggers. Till detta kommer dubbla cymbal-pad triggers. Modellen TD-11KV är ett prisvänligt nätskinns-kit och den inkluderar större V-cymbaler samt Ridecymbal-pa med tre triggzoner. Både TD-11K och TD-11KV kommer med KD-9 kick trigger pad och en uttrycksfull hi-hat kombination med dubbel trigger pad och en kontrollpedal för hi hat. TD-11 pensionerades i maj 2018.

Roland TD-15KVRoland TD-15 (utgått!)
Med Rolands V-drums Tour Series så tillkommer flera professionella egenskaper och här bygger man på modellerna TD-15K och TD-15KV. Här får du 500 olika ljud och 100 interna
kit, med modulen TD-15 Drum Sound så blir det enkelt att snabbt redigera ljuden. Andra viktiga egenskaper som kommer med Rolands Tour serie är en separat volymkontroll för hörlurarna, och två extra input-kanaler för triggers så att du kan lägga till fler pads eller cymbaler. Det här är sådant som verkligen kommer väl till pass under turnésammanhang för användning på scen. TD-15 pensionerades 2016.

Roland TD-17
Lanserades maj 2018 och ersatte därmed trotjänaren TD-11. TD-17 har en trummodul med ljud lånade från flaggskeppet TD-50. TD-17 finns i tre versioner. TD-17K-L med nätvirvel och gummipads, TD-17KV med nätskinn på samtliga pads, TD-17KPX som både har nätskinn, extra cymbal och fristående hi-hat. 

Roland TD-25KVRoland TD-25 (utgått!)
Detta trumset ersatte Roland TD-15K/KV. Uppsättningen med trumpads liknar i mångt och mycket de som fanns på Roland TD-15 men trummodulen lanserades i maj 2015. Förutom en större och enklare manöverpanel och framför allt med ljudchip direkt från flaggskeppet TD-30. Samma proffsljud som på TD-30 alltså. Precis som övriga V-drums så finns det både ett TD-25K och ett TD-25KV. Skillnaden är att TD-25KV har större/bättre tumpads samt en extra cymbal. I januari 2020 ersattes de av TD-27.

Roland TD-27 
Detta trumset ersatte Roland TD-25-serien. Trummorna har platsen som semi-proffs-alternativet och erbjöd för första gången digitalvirvel och digital ride som tidigare bara varit möjligt på TD-50.  Ett nedbantat TD-50 kan man säga. De stora skillnaderna mot TD-50 är att det finns lite färre inställningar att tillgå samt att antalet in och utgångar inte är lika många på TD-27.

Roland TD-30KVRoland TD-30 (utgått!)
Denna modell utgick hösten 2016 och ersattes av TD-50. Från 2012 fram tills dess var detta Rolands flaggskeppsmodell och riktade sig till proffskunderna och turnerande trummisar Med TD-30 byggdes omkring SuperNATURAL-tekniken. Mer än 1000 olika ljud, möjlighet att redigera, samt 15 dubbla trigger inputs.

Roland TD-50
För verkliga proffs så är TD-50K och TD-50KV V-Drums av särskilt intresse. Detta är Rolands flaggskeppsmodeller. Med dessa modeller så kan man nå helt nya nivåer, och de passar särskilt bra för den som redan kan en hel del om elektriska trummor och som vill få ut det mesta möjliga av dessa. Med TD-50 introducerade Roland möjligheten att använda digitala trumpads och både TD-50K och TD-50KV har sådan digital virveltrumma och ridecymbal. Skillnaden mot tidigare är stor. De digitala padsen kan känna av och behandla mycket mer information än vad som någonsin varit möjligt med traditionella analoga triggers. Skillnaden är att trummodulen kan återge varje nyans av ditt trumspel. På bilden är TD-50KV med bastrumman KD-A22 (som komplett kit heter det TD-50KVX). 


Summering
Det som är så spännande med Rolands digitala trumset är att det finns en perfekt modell för varje nivå. Man behöver alltså bara utgå ifrån de behov som man har och hur pass mycket man tror att man kommer att utveckla sitt trumspel under kommande år. Även en enklare modell går att uppgradera och finjustera så man måste inte kasta sig över proffsserien på en gång. En sak är säker, oavsett modell så är Rolands V-Drums ett givet val för den som vill hänga med och få ut det bästa av det som elektriska trummor kan erbjuda.

Klicka här för att komma till Roland digitala trummor >>>

Här finns en guide som beskriver mer ingånende vad som ingår i Rolands olika varianter >>>

Författad av:Trumslagaren online 2021


Länk

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.