Rengöra cymbaler

Cymbalrengöring är ett ständigt återkommande diskussionsämne där husmorstipsen ofta flödar. Trots goda intentioner så är de flesta tipsen i diskussionstrådar oftast både ogrundade och i många fall förödande.

Här kommer några klargöranden i kort form som vi benar ut mer i detalj senare.

  • Nya cymbaler är lackade – använd ingen metallrengöring!
  • Använd inte ketchup, ättika eller citron
  • Använd inte stålull
  • Kopparputs är bara för dem som gillar att slita i onödan
  • Loggorna kommer att påverkas av rengöringsmedel
  • Cleaner och Polish är två helt olika produkter för olika ändamål!


Lacken är din vän, oxiden din fiende
Okej, nu tar vi det från början. Cymbaler är gjorda av metall och metall oxiderar pga syret i luften. Oxiden ger bruna eller grönaktig färg på cymbalen. Det många dock missar är att cymbaler nästan alltid är lackade när de kommer från fabriken. Ett tunt lager lack förhindrar syret att oxidera metallen. Så länge lacken är intakt så uppstår ingen oxid och därmed ska du heller inte använda metallrengöring. Om du ändå gör det kommer det resultera i att lacken försvinner och därmed kommer du garanterat att få oxid och följaktligen massa jobb framöver om du vill hålla cymbalerna snygga. Istället handlar det om att ta bort den smuts som fastnat ovanpå lacken. Här gäller det att hålla sig till milda metoder för att inte skada lacken utan bara ta bort smutsen. När lacken är borta så kommer cymbalerna att oxidera direkt och kräva frekvent behandling för att hålla sig fina.


Lämna matvarorna hemma
Syror som ättika, citron är ganska effektiva på många typer av smuts. Rengör du med dessa så kommer cymbalen att se fin ut till en början. Troligtvis är det därför som så många rekommenderar dessa lösningar. Problemet är att syran effektivt fräter bort lacken vilket är anledningen till att du ska hålla dig ifrån dessa. Som sagt, när lacken är borta så börjar cymbalen att bli riktigt svår att hålla fin.
Ketchup är ett vanligt förekommande tips. Ketchup innehåller ättika och har alltså samma negativa effekt på lacken som ämnena ovan och dessutom efterlämnar det en orangeaktig n beläggning som är hopplös att få bort.


Färgade och ytbehandlade cymbaler
Det finns även cymbaler som är färgade eller ytbehandlade som kräver ännu mer försiktighet. Bland dessa hittar vi bl.a Paiste Colorcast, Zildjian Kerope och L80. Generellt sett ska inget cymbalrengöringsmedel användas på dessa. Guiden nedan gäller traditionell och brilliant finish.


Orsaken till matt och tråkig yta
Fingeravtryck, damm och avlagringar från stockarna är oftast orsaken till att cymbalens yta är matt och smutsig. Dessutom har cymbalen tappat lite av sitt ursprungliga ljud. Nu gäller det att ta bort smutsen från den lackade ytan utan att förstöra lacken. Vi har tre nivåer av rengöring.

  1. Torr putsduk
  2. Ljummet vatten och tvål
  3. Cymbalrengöringsmedel


Val av rengöringsmetod
Om du regelbundet torkar av cymbalerna med en torr putsduk så håller sig cymbalerna vanligtvis fina väldigt länge men när smutsen väl grott in så behöver den lösas upp först. Tvål och ljummet vatten är vad de flesta cymbaltillverkare rekommenderar. Detta ska i de allra flesta fall få din cymbal att se fin ut. Ifall det inte är tillräckligt för att få cymbalen fin så är det dags att undersöka om lacken finns kvar eller om det är oxid som uppstått. Är lacken intakt så är det ett vanligt cymbalrengöringsmedel som gäller. De flesta tillverkare har sin egen variant som är utprovad efter just deras cymballack. I de flesta fall är lackerna snarlika och därmed är det sällan något problem att använda valfri produkt (för cymbaler med brilliant yta). Rengöringsmedlet ska bara användas med lätt hand. Gnugga inte, då riskerar lacken att släppa. När cymbalen väl är ren så kan man med fördel lägga på polish för att få cymbalen skinande blank.


Oxiderade cymbaler
Skulle lacken försvunnit så är det oxiden som nu ska avlägsnas. Vissa cymbalrengöringsmedel fungerar även för att ta bort oxid. I annat fall är det rengöringsmedel för mässing som ska plockas fram. Tar du kopparputs eller silverputs så kommer det också att fungera men du får jobba väldigt länge…

Jobba med medlet längs med svarvspåren i cymbalen. Skölj/torka bort smutsen med jämna mellanrum så att du inte drar smutsen i svarvspåren. Räkna med att det går åt många trasor.

Vissa rengöringsmedel lämnar en beläggning som ger tillfälligt skydd mot oxidation men i de flesta fall börjar oxidationsprocessen direkt igen. Det finns de som lägger på ny lack på cymbalerna men vi har inte själva erfarenheten kring detta. I de flesta fall får man helt enkelt ta bort oxiden med jämna mellanrum. Var därför rädd om lacken.


Varning för stålull
Använd inte stålull på cymbalerna. Förutom att riva loss lacken från cymbalen så orsakar stålullen repor i cymbalens yta. Repor är perfekt grogrund för oxid och dessutom så innebär reporna en avsevärd förändring i ljudet, särskilt på cymbaler med traditionell finish.

Cymballoggor
Cymbalrengöringsmedel påverkar alltid bläcket i logotyperna till viss mån. Är du rädd om dem så är måste man tyvärr välja att putsa runt dem.


Lycka till med rengöringen! När du behöver nya cymbaler så hittar du dem här>>>

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.