Köpa begagnade trummor

Begagnat trumsetAtt skaffa sitt eget trumset är ingen liten sak. Det betyder att du har bestämt dig för att spela regelbundet och kanske rentav bli en riktigt duktig trummis. Idag finns det gott om smarta lösningar för en nybörjare som vill ha kvalitet till ett vettigt pris. Om du har tänkt köpa ett begagnat trumset för att spara pengar så är det dock viktigt att du känner till vad som krävs. Här följer lite tips till dig som ska köpa trummor till en nybörjare.

Inför köpet av trummor

Som nybörjare har du rätt att ställa krav och det gäller oavsett om du handlar begagnade trummor eller väljer att köpa nya. Här är några tips och råd för dig som letar efter ett trumset att börja med. När du jämför kvalitet och priser så kanske du rent av kommer fram till att du vill ha börja med ett nytt trumset. Det viktigaste är att du gör ett informerat val så ta dig tid till att undersöka saken noggrant innan du köper.

Räkna inte med att ett känt märke garanterar kvalitet. Som köpare måste du alltid kontrollera skicket på trummorna. Lokala annonser har fördelen att du kan besöka personen som vill sälja sina trummor för att undersöka kvalitet och provspela. Inspektera trummorna noggrant. Provspela trummorna helst för det är oftast då som eventuella fel upptäcks. Det kan också vara smart att ta med sig en erfaren trummis som kan höra på ljudet om trummorna är i gott skick eller inte.


Trumset för nybörjare

När man pratar om trumset för nybörjare så kan det innebära lite olika saker. Generellt så brukar man inkludera bastrumma, virveltrumma, golvpuka och två hängpukor. Det här räcker gott och väl att komma igång. Undersök om cymbaler ingår när du köper nybörjartrummor eller om du behöver komplettera med sådant. Nya trummor säljs vanligtvis inte med cymbaler helt enkelt därför att cymbalerna och trummorna tillverkas av helt skilda företag. Den som säljer trummor begagnat kanske vill behålla cymbalerna till sitt nästa trumset. Om cymbaler medföljer så undersök vilket skick de är i. En cymbal går inte att reparera (vissa små sprickor går att hantera med rätt verktyg). Ifall de inte ingår så finns det nya cymbalpaket att köpa där de grundläggande modellerna ingår dvs hi-hat-, ride- och crashcymbal. Preics som trummor så finns cymbaler i många olika prisklasser.

Sist men inte minst så är också viktigt att man tänker på att skaffa en bra trumpall. Om man använder sig av en köksstol så går det inte att justera sitsen, och detta kan leda till att man spelar mindre för att man inte sitter bra. Om det inte medföljer trumpall i paketet så finns det att köpa nytt för några hundralappar.


Fördelar med att köpa begagnat

Det finns uppenbara fördelar med att köpa begagnade trummor för nybörjare. Förutom miljövinsten med återvinning så är begagnat ofta ett billigt och enkelt sätt att skaffa trummor. Ifall trumsetet inte är så dyrt behöver man kanske inte känna samma stress om att intresset för trummor kanske blir kortvarigt. Reservdelar finns ofta att tillgå och behöver inte vara dyra. Nu gäller det dock att tänka igenom vad som tidigare nämnts. Om trummorna inte håller måttet så är det väldigt lätt att tappa suget för instrumentet och då gick hela upplevelsen förlorad. Man bör alltså fokusera mer på trummornas kvalitet än på priset.


Nackdelar med begagnade trumset

Även om fördelarna med begagnade trumset är uppenbara finns det eventuella nackdelar som man bör ha i åtanke för att göra ett bra köp. Trummor utsätts för tuffare hantering än något annat musikinstrument och de måste därför skötas om. Den som säljer sina trummor har med största sannolikhet inte bytt trumskinn på senaste tiden eftersom det är ganska kostsamt. Även om skinnen inte är trasiga så har de ofta tappat sin resonansförmåga. En komplett uppsättning nya skinn kostar ca 800-1800kr beroende på märken och storlekar. Skinn säljs i standardstorlekar så, förutsatt att trummorna inte är jättegamla så är det inga problem att få tag på nya skinn. Mer allvarligt är det om det finns sprickor i trumstommarna eller i andra detaljer. Sådant kan vara dyrt att åtgärda.
Ett vanligt problem med begagnade trumset är att delar av stativen inte längre fungerar riktigt som se ska. Kontrollera att pukorna kan låsas i önskat läge och att alla stativ går att justera och låsa i önskat läge. Det finns få saker som är så irriterande som när trumsetet inte håller ihop när det spelas.
Har trummorna varit med ett tag så är det inte ovanligt att det saknas lite små delar som skruvar och brickor. Det mesta sådant finns att få tag på som reservdelar och behöver inte kosta många kronor.

Viktigt att tänka på

Jämför priser och jämför även med nya trumset. Trummor i den lägre prisklassen har blivit väldigt mycket bättre och billigare på senare år. Det mesta tillverkas i Kina och där har kvalitén på produkterna generellt sett blivit avsevärt bättre. I många fall kan man hitta nya trummor som inte är dyrare än begagnade. Fördelen med nytt är förstås att trummorna och tillbehören är hela och felfria. Garantier finns och ofta levereras trummorna ända hem till dörren.


Slutord

På begagnatmarknaden finns massor att välja på. Priset är som sagt inte allt, men när du har undersökt de begagnade trummorna så måste du ändå betänka vad de kommer att kosta med byten av skinn och skruvar. Om priset blir detsamma som ett nytt trumset för nybörjare så har du knappast tjänat på att handla begagnat. Jämför alltid med nya trummor där du får alla fördelar med garanti och service som bara kommer med ett nytt set. Det viktigaste är att hitta trummor som uppmuntrar till att lära sig spela och utvecklas som trummis.

Lycka till!

Författad av:Trumslagaren online 2012

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.