Hörselskydd öronproppar och hörselkåpor

 

Skydda dina öron med hörselskydd!

Det finns många tillfällen då hörselskydd kan vara precis det du behöver för att få sinnesro eller faktiskt skydda dina öron. Det är vanligare än många tror med miljöer som har allt för hög ljudnivå för att man ska kunna vistas på stället utan att öronen tar stryk. I värsta fall kan hörseln skadas och med tanke på detta så är det verkligen en mycket liten insats att skaffa rätt slags hörselskydd.

För att veta vilken typ av hörselskydd du ska välja så kan det vara smart att ta reda på lite mer om hur hörselskydd funkar och hur mycket de verkligen dämpar ljud för att skydda dina öron. Dessutom behöver musiker öronskydd som dämpar ljud utan att skapa ojämnheter i ljudkvalitén. Läs vidare och ta reda på hur du kan skydda dina öron och när du behöver det!

När behöver man hörselskydd?

Om man väl får en hörselskada så går den sällan att reparera. Hörselskador på grund av ljud kan uppkomma vid ett enstaka tillfälle eller som följd av alltför lång exponering för höga ljud. Det här kan till exempel handla om buller. Nuförtiden så ser man inte byggarbetare utan hörselskydd men det finns givetvis andra situationer som också kräver skydd för hörseln. Musiker ska tänka på att använda hörselskydd och det spelar ingen roll om man är professionell eller hobbymusikant.

Om man älskar musik så borde det vara en självklarhet att man skyddar öronen vid inspelningar och då man går på konsert. Om hörseln håller så kan man ju fortsätta att njuta av musiken livet ut!

Så funkar ljuddämpning för öronen

Man mäter ljuddämpning i decibel som också uttrycks som dB. Det som är viktigt att förstå om dB och ljuddämpning är att en människa behöver en sänkning eller ökning på 10 dB för att uppleva att ljudet har fördubblats eller halverats. Om du ser ett hörselskydd som dämpar ljudet med 20 dB så betyder detta rent praktiskt att du kommer att uppleva att ljudet dämpas 2 gånger vilket betyder att du hör 25% av den faktiska volymen. (100/2=50, 50/2=25)

Nu finns det dock lite mer att tänka på när det gäller ljuddämpning med hörselskydd och det är frekvensen av ljudet. Det finns hörselskydd som är särskilt utformade för att klara av låga frekvenser som till exempel buller medan andra är utformade för att motverka höga frekvenser som tjut. En person som jobbar i bullrig miljö kan därför tjäna på att använda skydd som dämpar bort bullret men som släpper in ljudet av folk som talar så att skyddet inte måste plockas av för att man ska kunna föra kortare samtal.

För musiker gäller det att använda ett hörselskydd som funkar jämnt från låga till höga frekvenser. Trummor kräver hörselskydd men de innefattar ju ett komplett spektra av frekvenser så för att trummisen ska kunna jobba bekvämt och proffsigt så måste skyddet vara utformat för att möta denna verklighet. Det bästa hörselskyddet för en musiker ska ge upplevelsen av att volymen sänks och inte att vissa ljud förblir intensiva medan andra försvinner.

Öronproppar som hörselskydd

Öronproppar kan både fungera som hörselskydd och för den som vill hålla öronen vattentäta vid simning. Öronproppar dämpar ljud men det finns olika modeller som är mer eller mindre bra beroende på vad du ska använda de till.

Skumgummiproppar – det här är den billigaste och vanligaste typen av öronpropp som brukar vara neonfärgade. Trots att de är så billiga så dämpar de riktigt bra. Märken som E-A-R Soft har en dämpnings förmåga på 36 dB vilket är mer än vad som behövs för att skydda hörseln i de flesta sammanhang. Nackdelen med dessa proppar är att de inte ger en jämn ljuddämpning så de passar inte särskilt bra om du ska lyssna på musik. Dessutom finns det de som tycker att skumgummiproppar är obehagliga att ha i öronen.

Granproppar– de här propparna påminner lite om granträ eftersom de består av en hård kärna som är beklädd med mjuka lameller. Den här typen av propp kan kosta lite mer än skumgummiproppar men den ger också en jämnare ljuddämpning och är enklare att få in i hörselgången. Ett känt märke av dessa öronproppar är Alpine som har utvecklat proppar för musiker under namnet Alpine music safe. I dessa proppar kan man byta ut den ihåliga kärnan av proppen till olika typer av dämpfilter. Du kan alltså skaffa en Alpine propp speciellt anpassad för det instrument du spelar fast till en bråkdel av priset för de dyrare formgjutna propparna.

Formgjutna öronproppar– öronpropparnas kungligheter är de formgjutna propparna som är precist anpassade efter din egen hörselgång. En formgjuten öronpropp kan kosta några tusen och du måste gå till en specialist för att göra en avgjutning av din hörselgång. Fördelarna med denna propp är två. Dels så får man en jämn dämpning av ljud och dels så sitter proppen perfekt i örat. Det här är alltid ett bra val för en musiker och liksom Alpine music safe så kan man byta ut filter i formgjutna öronproppar för maximal användning.

Hörselkåpor som hörselskydd

Hörselkåpor är en annan form av ljuddämpning som är mycket populär bland musiker. Anledningen till detta är att hörselkåpor kan dämpa omkringliggande ljud samtidigt som de kan fungera som hörlurar och släppa in önskvärt ljud. Det betyder till exempel att trummisar och andra musiker som jobbar i studio kan få precis det ljud de behöver i öronen för att jobba så effektivt som möjligt med inspelningen. Det är inte bara musiker som gillar hörselkåpor som hörselskydd. Det här är det perfekta valet för den som skjuter gevär eller pistol och det är också vanligt förekommande bland piloter och för motorcykel.

För musiker som jobbar i studio så är de hörselkåpor som kallas för isolerade hörlurar idealiska. Här finner du Extreme isolation som är ett utmärkt val för den som ska spela till inspelad musik. De är också mycket populära bland de som gillar att skapa ett ljudrum med hög kvalitet för att lyssna på musik under resor eller andra tillfällen då ljud utifrån kan upplevas som störande.

Hörselskydd för barn

Man ska inte glömma bort att skaffa hörselskydd till sina barn. Särskilt om de kommer med på konserter eller befinner sig i andra sammanhang där ljudvolymen är hög och ihållande. Det finns bra hörselskydd för barn som till exempel Peltor kid. Det som är viktigast med hörselskydd för barn är att de sitter på bra och här är det huvudbygeln som måste vara anpassad till ett mindre huvud.

Om ett hörselskydd för barn är bekvämt så kan det användas för att ge barnet ro om man måste få det att somna i en bullrig miljö. Ett litet barn som är irriterat av hörselskyddet kommer att pilla av det oavsett om du säger att det är viktigt att ha det på sig eller inte. För barn är det alltid bäst att välja hörselkåpor eftersom det är sällan som barn kan använda proppar utan att uppleva obehag.

Välj rätt hörselskydd

Det är viktigt att välja ett hörselskydd som är anpassat till den aktivitet som du behöver det för. Ska du använda det för att klippa gräset så behöver det ju inte vara utformat för studioinspelningar men om det handlar om att få bästa möjliga ljudkvalitet för privat lyssning så kanske du vill skaffa en av de bättre modellerna från Extreme isolation. Det är mycket viktigt att skyddet sitter tätt och inte läcker in ljud. Kom ihåg att en kort stund av hög volym kan åstadkomma en skada som består livet ut.

De flesta känner någon som lider av hörselskador som tinnitus. Det här är en åkomma som man inte kan göra något åt och med tanke på detta så kan man verkligen tycka att det är löjligt att spara en hundralapp eller några tjugor och missa kvalitet som kan skydda hörseln för resten av livet. Du bör se till att hörselskyddet du köper tillåter normal rörelse utan att åka av eller börja läcka ljud. Dessutom måste örat få plats inuti kåporna för att hörselskyddet ska vara bekvämt och effektivt.

Du kan inte jämföra kvalitet på hörselskydd utefter deras storlek eftersom olika tillverkare har olika standard för ljuddämpning på sina modeller. Om du till exempel ser närmre på serien Peltor optime så kan du använda Peltor optime I till att klippa gräsmattan medan ett jobb på flygplatsen eller bakom trummorna kräver Peltor optime II eller III som har en högre dämpning.

För att välja rätt hörselskydd ska du först besluta om du vill ha proppar eller kåpa och sedan kan du se närmre på en speciell serie. Ta reda på hur ljuddämpningen ser ut i det skydd du funderar på och om detta kommer att vara tillräckligt och väl lämpat för det du behöver ljuddämpningen till.

En sak är säker, det finns så många bra hörselskydd till rimliga priser så du kan skydda din hörsel effektivt och bekvämt oavsett vad ljudet kommer ifrån!

Författad av:Trumslagaren online 2008

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.