Byta skinn på conga och bongo

Byta skinn på congas och bongos kan ske på flera olika vis. Har du inte tidigare format ett råskinn rekommenderar vi varmt att om möjligt välja ett fabrikstillverkat skinn av äkta skinn eller syntetmaterial. 

Storlekar

Fabrikstillverkade skinn har en angiven storlek som motsvarar den trumdiameter de ska passa till. Det är trummans ytterdiameter som mäts. Tyvärr mäter olika tillverkare lite olika vilket gör att mått kan skilja upp till ca 1" (2,5cm). Skinnen har dessutom olika diameter på sargen (metallringen) och kragen (området mellan spelytan och sargen). Vi mäter därför skinnen själva och anger de viktigaste måtten. Dels spelytan, dvs den del av skinnet som är helt slät. Vi mäter också diametern på insidan av metallsargen. Höjden mäter vi lodrätt från sargens ovansida upp till nivå med spelytan.  Se illustration nedan.   

Mäta storlek på trumskinn till bongo och conga

Syntetskinn och naturskinn

Syntetskinn har fördelen med att vara enklare att montera och sköta. Tillverkarna (och många säljare) framhåller gärna att syntetiska skinn inte påverkas av värme och luftfuktighet och därför inte behöver stämmas regelbundet. Det stämmer till viss del. Syntetmaterial påverkas inte av luftfuktighet och de påverkas minimalt av temperaturförändringar. Det som skinntillverkarna ofta "glömmer" att nämna är att både congas och bongos är gjorda av trä och därför påverkas av just luftfuktighet och temperatur så oavsett val av skinn behöver man justera stämningen av skinnen. 

Eftersom det inte finns någon standard för conga och bongoskinn så går det tyvärr inte att köpa ett syntetskinn av ett märke och hoppas att det passar en trumma av ett annat märke. För att vara säker på att skinnet passar måste du därför köpa de skinn som tillverkaren rekommenderar till just din trumma. Fördelen med syntetiska trumskinn är att du kan ersätta det befintliga skinnet utan att behöva göra några anpassningar. 

Naturskinn. De flesta väljer ändå fortfarande traditionella skinn dvs naturskinn. Antingen köper man en bit skinn och monterar själv på sarg eller så köper man ett fabrikstillverkat skinn. Naturskinn behöver alltid behandling för att passa perfekt. Här följer fyra kort beskrivna steg.

  1. Lägg skinnet i blöt. Helst ljummen vattentemperatur. Undvik att skinnets stålring blir blöt. Skinnet ska ligga i blöt tills dess att det är formbart. Ju kraftigare skinn desto längre tid. För bongoskinn tar det vanligtvis 1-2h. För congaskinn 2-6h. 
  2. Proffstips: Gnid en tvål runt congan/bongons kant för att minska friktionen mot skinnet.
  3. Placera skinnet på congan/bongon, placera sargen och fäst stämskruvarna. Vrid åt stämskruvarna tills dess att trumskinnet är slätt utan bubblor. Proffstips: Bestryk skinnet med hudlotion (sådan som innehåller lanolin-olja).
  4. Låt skinnet torka över natten och stäm det sedan. Proffstips: Congas och bongos ska stämmas med eller motsols men inte i korsmönster. 

 

Vi hoppas att tipsen kan hjälpa dig på vägen. 

Författad av:Trumslagaren online 2013

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.