Bygga egna trummor

Ett exempel på trummor som byggs av en av våra kunder
Många trummisar har upptäckt hur lätt och kul det är att bygga egna trummor. Trumsetet blir precis i de storlekar och med det utseende som du alltid önskat. Att de dessutom ofta låter bättre och blir billigare än att köpa ett fabrikstillverkat trumset gör inte saken sämre. Att spela på ett instrument som man själv byggt är en underbar känsla.

Är du osäker på ifall detta med att bygga trumset är något för dig så kan du alltid testa att bygga en trumma först.

Vad kostar det att bygga eget?
En vanlig fråga är hur mycket det kostar att bygga en trumma eller ett helt trumset. Svaret är att det beror helt på dina önskemål om antalet trummor, storlekar, val av beslag och eventuell trumklädsel.

Prisexempel
Här kommer ett prisexempel på ett 4-delars shell-pack med betsade stommar i storlekarna 12”, 13”, 16”, 22”. Priset nedan ger en fingervisning på vad det kan kosta att bygga sitt egna drömtrumset.Keller trumstommar
6045kr
Sargar (2,3mm stål)
760kr
Bastrumsargar (22” trä)
1250kr
Stämhus (PDTL/PDZL)
1872kr
Stämskruvar, pukfästen och ben till bastrumma och golvpuka
1370kr
Lackbets
143kr
Diverse (sandpapper, skruvar, ventilationshål, pensel)
350kr


Totalt
11'790kr

Priserna ovan är från år 2013! 

StämhusFörberedelserna för att bygga en trumma

 1. Välj vilken storlek du vill ha på trumman och beställ en trumstomme i den storleken. Lämpligen beställer du en trumstomme med färdigfrästa kanter (bearing edge).
 2. Beställ snygga stämhus, stämskruvar och sargar till trumman. Ett ventilationshål kan också vara bra att köpa. Glöm inte att beställa skinn när du ändå håller på.
 3. Ska du bygga en virveltrumma? I så fall kompletterar du beställningen med sejarmekanik, sejarfäste och en sejarmatta. Är det en puka du ska bygga kanske du behöver ett fäste för pukupphängningen?


Dags att börja bygga
När du fått din trumstomme och beslag är det bara att sätta igång och bygga trumman. Det enda du egentligen behöver nu är en borrmaskin, skruvmejsel och linjal. En penna och vinkelhake kan vara bra också. Här är förlag på tillvägagångssättet när du bygger trumman:

 1. Trumstomme för bygge av eget trumsetBörja med att märka ut placering av hålen för stämhusen. Ett tips här är att först placera ett skinn på trumman. Lägg sedan på sargen. Sätt i stämskruvar i sargens hål. Nu ser du direkt var placeringen är i sidled. Markera placeringen med en penna.
 2. Är det virvelstämhus (dvs stämhus med två hål för stämskruvar) som ska monteras så kan du nu mäta fram placeringen i höjdled. Ska du istället montera stämhus för puka så rekommenderar vi att du tar ett stämhus och skruvar i en av stämskruvarna så att den går ned ca 10mm i gängan. Om du nu låter stämhuset hänga fritt i stämskruven (som i sin tur hänger i sargen) så ser du på vilken höjd skruvhålen för stämhuset ska sitta. Markera med pennan. Du kan nu ta bort sargen igen.
 3. Använd linjal/vinkelhake för att rita ut markeringar för varje stämhus.
 4. Nu är det bara att sätta igång och borra. Förborra helst med ett tunt borr innan du borrar med det stora borret (vanligtvis 5 eller 6mm).
 5. Gör ett hål för ventilationshålet. Är det en virveltrumma du tillverkar så är det nu dags att göra hål för sejarmekanik. Är det istället en puka du gör är det dags att borra hål för pukfästet (alternativt väljer du att använda flytande pukupphängning RIMS).
 6. Ska du måla eller lacka trumman är det lämpligt att göra det nu.
 7. Montera stämhusen, ventilationshålet och eventuella andra beslag.
 8. Trumman är nu klar! Montera trumskinn, på med sargarna och stäm med skruvarna.

Grymt bra DVD när du vill bygga trummorMed största sannolikhet har du nu en trumma som låter fantastiskt och som ser ut precis som du önskade. Du har garanterat fått kunskaper i trumbygge och troligtvis blivit sporrad att fortsätta.

Vi rekommenderar varmt att titta på DVDn Guerilla Drum making där du får massor av smarta byggtips och tips på hur du lackar eller klär trumman så att den blir supersnygg.
Trumklädsel
Bygg egna trummorDe trumstommar vi säljer har alltid en fin träyta men vill du klä trumman med trumklädsel (även kallat trumwrap eller trumplast) så har vi sådant i lager. Trumklädsel säljs i ark (vanligtvis 52x24” dvs ca 132x61cm) som du klipper eller skär till rätt mått. För att veta hur lång bit trumklädsel du behöver räknar du fram trummans omkrets med formeln diametern*pi. Tycker du att det är bättre att räkna i centimeter så får du oftast ett tillräckligt bra mått om du multiplicerar trummans diameter (mätt i tum) med 8. Då får du omkretsen i centimeter.
Exempel, en trumma som är 10”. Dess omkrets är då 10x8 = 80cm.
Vi får ofta frågan om hur många ark som går åt till ett trumset. Det finns tyvärr ingen färdig formel för detta utan man får räkna ut hur stora bitar trumklädsel som behövs för varje trumma. Därefter får man fundera hur man utnyttjar arken med trumklädsel på bästa sätt. Enklast brukar vara att rita upp arken på ett papper och sedan rita in varje bit som ska klippas ut.

Lycka till med ditt trumbygge! Hör gärna av dig om du har frågor.

Författad av:Trumslagaren online 2013

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.