Henrik

Snöar in på SONIClear

Som trumnörd snöar man gärna in på detaljer. Denna gången tänkte vi tillsammans med Mapex produktspecialist Calle Boman grotta ned oss i SONIClear, dvs den kantfräsning som blivit en riktig succé för Mapex.

SONIClear är Mapex eget koncept på Bearing Edge dvs kanten på trumman som ligger mot trumskinnet. I regel är denna väldigt spetsig och fasad på ett sätt där spetsen ligger nästan i ytterkant på stommen. Detta gör att skinnet inte alltid ligger perfekt på stommen när man lägger dit det utan att det vickar lite från kant till kant. Detta problem gör att trummor blir lite svårare att stämma samt att man måste skruva korsvis och otroligt lite åt gången för att inte skinnet ska hamna snett. Mapex har löst det genom att tillföra en rund fasning i ytterkant och på så sätt flyttat kontaktytan inåt, mer mot mitten av stommen. Det resulterar i att skinnet ligger bättre på trumman och förenklar stämningen avsevärt. Man har även gjort den kanten plattare så man får lite mera kontakt mellan skinn och stomme. SONIClear gör inte bara trumman mer lättstämd utan även att den kan stämmas lägre och få ett riktigt fläskigt sound. Kantprofilen reducerar även bort dom absolut högsta, störande övertonerna vilket gör att trumman låter mer kontrollerat både i lågt och högt stämläge. Trumman får en längre sustain, mer botten och bättre tryck. Fasningen på insidan av stommen är olika beroende på trummans storlek. På dom mindre trummorna är den 45° och på större trummor 60°.

 

SONIClear introducerades först på dom billigare serierna Mars och Armory då tanken var att dom som är nya i trumvärlden behöver lite extra hjälp att få ett bra trumljud, medan de som köper dyrare serier, Saturn och uppåt kan stämma och vill göra det på det traditionella sättet. Detta visade sig vara helt fel då även proffsen älskade SONIClear så nu har Mapex applicerat detta även på dyrare serier. Faktum är att de även har dessa på en del av deras metallvirvlar samt nu även på trästommarna i den billigare virvelserien MPX.

Man kan sammanfatta SONIClear så här:

  • Bearing Edge som gör att skinnet passar bättre på trumman.
  • Mera lättstämt
  • Kontrollerat och fetare sound
  • Började på billigare serier men efterfrågan var stor så nu även på dyrare = Proffsen ger tummen upp!

 

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.