Henrik

Slaget om bästa multipaden kan börja!

Kampen hårdnar kring sample/multipads men vilken passar dig? Vi jämför dem! Denna bloggpost skrevs ursprungligen 190818

Numera är en sample eller multipad ett måste i många musikstilar. Oändligt med ljudmöjligheter och alterantivet att lagra backingtracks är bara några av fördelarna. Under många år har Roland SPD-SX varit kungen på tronen men kommer Alesis att ta över kronan med sin nya Strike Multipad?

Yamaha DTMX 12 har trots massor av riktigt bra percussionljud och pads som är extra sköna att spela med händerna, aldrig kunnat peta Roland från tronen. Dessutom saknar de, till skillnad från både SPD-SX och Multipad, möjlighet att sampla direkt från en ljudkälla vilket gör dig beroende av en separat sampler (vanligtvis en dator). 

Från vissa håll fick Roland SPD-SX kritik för att lagringsutrymmet var för litet vilket de svarade upp mot genom att släppa Special Edition som har dubbla lagringsutrymemt (8 GB). Förutom det är det bara den röda färgen som skiljer. 

Alesis har under åren släppt flera enklare produkter som främst blivit stora hos hobbytrummisar. Med introduktionen av Strike Multipad siktar Alesis på att ta över tronen från Roland. Kommer de att lyckas? Det kan bara tiden utvisa men helt klart är att Strike Multipad erbjuder väldigt mycket funktioner och ett underbart gränssnitt som gör att SPD-SX känns lite omodern i jämförelse. Frågan är nog om proffsen kommer att låta sig övertygas om att Alesis gjort en kvalitetsprodukt som är lika pålitlig som SPD-SX. 

I tabellen nedan ser du en jämförelse av de främsta samplings/multipadsen på marknaden. 

Alesis Strike Multipad Roland SPD-SX Roland SPD-SX SE Yamaha DTMX12
Antal pads 9st 9st 9st 12st
Minne 32GB 4GB 8GB 64MB (inte GB!)
Antal förladdade ljud 8000 900 900 1277
Platser för kit 100 100 100 50 present, 200 användardefinierbara
Midi In, Out/thru, USB In, Out, USB In, Out, USB In, Out, USB
Antal triggingångar 6 4 4 5
Antal pedalingångar 2 fotswitch och 1 hi-hat 1 fotswitch 1 fotswitch 1 fotswitch och 1 hi-hat.
Effekter 27 Kit FX, 38 Master FX, Kompressor och EQ 20 Kit FX, 21Master FX, EQ 20 Kit FX, 21Master FX, EQ 54 kit FX
Ljudutgångar Hörlurar (1st 3,5mm och 1st 6,3mm), Master out (L/R), Aux out (L/R) Hörlurar, Master out (L/Mono, R), Sub out (L/Mono, R). Samtliga är 6,3mm Hörlurar, Master out (L/Mono, R), Sub out (L/Mono, R). Samtliga är 6,3mm Hörlurar, L/mono, R. Samtliga 6,3mm
Mått (bredd x djup x höjd) 349 x 356 x 76 364x331x94mm 364x331x94mm 345x319x96mm
Vikt 3,9kg 2,5kg 2,5kg 3,3kg
Framstående egenskaper Stor högupplöst färgskärm som ger bra information. Färgindikeringar på pads är otroligt praktiskt. Mycket minne och riktigt mycket och bra medföljande ljud. Många ingångar! SPD-SX har varit kungen på tronen sedan länge. Den är väl beprövad och man kan alltid lita på den. Eftersom den blivit bransch-standard kan du vara säker på att det finns mycket hjälp att tillgå och alla större backline-firmor har SPD-SX för uthyrning. Rolands kvalitet är exceptionell. SPD-SX är ett tryggt val. SPD-SX har varit kungen på tronen sedan länge. Den är väl beprövad och man kan alltid lita på den. Eftersom den blivit bransch-standard kan du vara säker på att det finns mycket hjälp att tillgå och alla större backline-firmor har SPD-SX för uthyrning. Rolands kvalitet är exceptionell. SPD-SX är ett tryggt val. Med det utökade minnet så är det oftast ingen större begränsning. Yamahas kvalitet är enastående. DTX Multi har mjukare pads än de övriga vilket gör den extra trevlig för de som vill spela med händerna istället för med stockar. Pad:sen är dessutom vinklade på ett sätt som gör handspelande extra bekvämt.
Möjligen negativt I skrivande stund är denna produkt tämligen oprövad. Alesis har garanterat att detta är en professionell produkt men historiskt har de haft vissa kvalitetsproblem. Produkten har hängt med länge och känns inte alltid helt modern. 4GB minne kan vara en begränsade faktor för de som vill köra backing track. Saknar ingång för hi-hat. Produkten har hängt med länge och känns inte alltid helt modern. Saknar ingång för hi-hat. Exceptionellt lite lagringsminne. AUX-in är endast mono. Kan inte sampla direkt från ljudkälla.
Länk Alesis strike multipad Roland SPD-SX Roland SPD-SX Special edition Yamaha DTXM 12

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.