Henrik

Högintressant top-of-the-line-serie

Stommarna i lönn och valnöt, pressade sargar och Mapexs hyllade, och älskade bearing egde SoniClear är bara några av de många funktioner som gör Mapex Saturn Drums till ett riktigt bra allroundset som passar alla tänkbara musikstilar!

Saturn Drums

Mapex Saturn är en högintressant top-of-the-line-serie som fått låna flera heta features från Mapex Design Lab-modeller! Stommarna i lönn och valnöt ger ett tydligt sound med rejäl punch och en massiv botten med massor av tryck och fläsk. Dom pressade sargarna ger ett naturligt och öppet sound med en vacker ton och full dynamik. Mapex hyllade och älskade bearing egde SoniClear gör trumman både mer lättstämd, mera kontrollerad och adderar en massiv botten. Detta gör även att trummorna låter fantastiskt och kan leverera ett professionellt sound oavsett stämläge. Dom slimmade pukupphängningarna ger inte bara trumman extra klang utan bidrar även till den exklusiva looken.

 

Klassiska Mapex-stommar i Lönn och Valnöt. Stommarna är tillverkade i en, numer klassisk Mapex-blandning av Lönn och Valnöt. När man kombinerar dessa två träslag får man en trumma med en otroligt kraftfull och tydlig attack och en stor, full ton med massor av fet botten och fläsk. Serien är otroligt allround och låter ljuvligt i alla stämlägen. Genom att använda olika typer av skinn så blir Saturn en musikalisk kameleont som med bravur levererar ett eminent sound som passar in i alla tänkbara musikaliska situationer. Kvalitén är top-of-the-line och Saturn är en utmärkt arbetshäst till den entusiastiska trumslagaren.

Blanda olika träslag. Att blanda olika träslag i stommarna för att få fram trummor med större omfång, harmoni och skräddarsydda sound är idag inte alls ovanligt bland dom flesta trumtillverkare. Detta koncept med Hybridstommar var Mapex otroligt tidiga med och det har blivit lite av deras signum. Varför hålla sig till stommar där alla lager är av samma träslag när man med hjälp av två eller flera sorter kan förfina och bredda en trummas sound?

SONIClear Bearing Edge. Stommarna har Mapex eftertraktade SONIClear Bearing Edge. SONIClear är en innovation från Mapex där man fräser stommens kant (Bearing Edge) på ett sätt så kontaktpunkten mellan skinn och stomme är mer mot mitten av stommen, inte mer i ytterkant som det brukar vara. Detta gör att skinnet ligger plant mot stommen då kontaktytan blir där skinnet planat ut och inte i böjen som det oftast blir på andra typer av Bearing Edges. Man har även gjort spetsen något platt i överkant, detta för att få mer kontakt mellan stomme och skinn. Resultatet av detta är att trumman blir mera lättstämd med en kontrollerad topp och ett otroligt stort klangregister med en helt fantastisk botten.Pukupphängning - SONIClear. Hängpukorna har SONIClear Tom Suspension som är Mapex flytande upphängning. Den är har en diskret, urläcker design och sitter monterad i två av stämhusen vilket gör att den är stabil och trumman sitter stabilt på plats. Inte som med många andra typer av Rims-upphängning där injusteringen är krånglig och trumman nästan studsar vid spel. Den hänger inte heller i varken sargen eller stämskruvar som många andra rims gör. En sådan lösning kan medföra att stämningen och klangen förändras markant när man hänger upp pukan på hållaren. Mapex lösning gör även skinnbytet betydligt enklare och smidigare då den är helt fristående. Nederdelen på upphängningen har en gummiklack som vilar mot stommen för att ta bort påfrestning från den övre infästningen. En läcker feature som visar på Mapex passion och öga för det exklusiva är att man monterat en liten bricka som gummiklacken vilar mot, för att inte slita på lack och trä. Denna lilla skyddsbricka har man försett med en Mapex-logga. En liten detalj, men som ändå gör det där lilla extra.

Pukklampen TH800 har en design som dämpar bort vibrationsöverföring mellan pukan och det stativ i sitt trumset som man monterat den på, detta så att hängpukan inte ska resonera ihop med cymbalen eller cymbalen ska ringa när man spelar på pukan, om man nu satt den på ett cymbalstativ det vill säga. Allt för att få ett så rent och separerat trumsound som möjligt, med maximal klang och öppen ton.


Golvpukebenen och hållare. Golvpukorna har ett fäste som inte bara har en slimmad och snygg design utan även isolerat för att minska överföringen av vibrationer mellan stomme och ben. Hållarens alla metalldelar är på utsidan av stommen, inga fästdelar som skjuts in i trät som många andra tillverkare har. Detta i kombination med en unik gummipackning som eliminerar påfrestningen på stommen ger en fantastiskt bra isolering med minimal påverkan mellan trumma och underlag.

Golvpukebenen kallas ’SAS Static 90° Floor Tom Legs’ och har två 90°-böjar istället för det traditionella benet med en mera sluttande vinkeln. Detta minskar vibrationsöverföring från golvet upp i golvpukan och vise versa. Som kronan på verket har Mapex tagit fram vibrationsupptagande gummifötter kallade ’Sonic Pedestal Foot’. Även dessa isolerar bort överföring mellan golv och trumma samt ger golvpukan en möjlighet att vibrera mera fritt men ändå stå stabilt när man spelar på den. Dessa tre innovationer i kombination med varandra ger en livfull golvpuka med en öppen klang samt att man slipper problemen med att golvpukan börjar sjunga med av vibrationer den tar upp från golvet. Man får med andra ord en golvpuka som harmoniserar bättre ihop med hängpukorna.

Triple-Flange Power Hoops. Pukorna i serien har kraftiga pressade sargar sk. Triple-Flange Power Hoops. Dessa ger pukorna ett naturligt och dynamiskt sound med en full ton. Sargen är av en något kraftigare pressad modell än vad många trummor har, detta är för att ytterligare förenkla stämning samt för att trumman ska hålla stämningen längre men utan att påverka dynamiken.

Air Flow Venting. Lufthålen är utformade på ett unikt sätt med kanaler som gör att luften kan passera ut från trumman på ett så enkelt sätt som möjligt och med minimalt motstånd. Beroende på trummans storlek använder man olika antal lufthål med en noga uträknad placering för att optimera luftflödet för varje storlek. Lufthålen är även placerade på ett sätt så ex. närliggande stämhus inte ska påverka flödet. Allt för att få en så öppen klang som möjligt.

Läckra finishes. Saturn finns flera olika finishar. Några enfärgade med en matt yta och några högblanka Fade-finishar. Alla har högsta möjliga touch som möter Saturns höga kvalité och exklusiva features på ett förnämligt sätt. Noterbart att den mattsvarta finishen har en ytbehandlig som gör att damm och fingeravtryck inte fastnar på samma sätt som dom vanligen kan göra på den typen av finish.

 

  • High-end hybridstommar i lönn och valnöt
  • Tydligt sound med varm ton
  • Låter bra i alla stämlägen
  • Funkar både till turné och studio
  • SONIClear Bearing Edges
  • Snygg och stabil upphängning
  • Exklusiva lackade finishes
  • Pressade sargar för ett dynamiskt och naturligt sound
  • Air Flow Venting - Unikt lufthål för att luften lättare ska lämna trummanText är skriven tillsammans med Mapex produktspecialist på EM Nordic.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.