Henrik

K Zildjian Fat Hats – Fet hi-hat!

Fat Hats startade som ett experiment i det som Zildjian kallar Concept Shop. Under det namnet tar man ut svängarna och producerar innovativa varianter, lite udda fåglar, testar nya banbrytande idéer och låter dessa sedan gå ut på den amerikanska marknaden samt till Zildjian Endorsers världen över för test och för att se reaktionerna.

I de fall en modell ur Concept Shop en succé bland dom som testat så finns en möjlighet att denna cymbal kommer att ingå i det ordinarie sortimentet. Tidigare exempel på detta är bland annat Raw Crasharna samt senare även 7” Blast Bell som släpptes ut på marknaden över hela världen samtidigt som Fat Hatsen fick gå från en Concept Shop-modell till att ingå i K-serien.


Fat Hatsen föddes ut idén att kombinera tillverkningsmetoden från ljusare A-serien med den mörkare och komplexa K-serien.


Hi-hatlocken är tillverkade i Zildjian’s Secret Family B20-legering med en intressant och vad som visade sig, mycket framgångsrik blandning av den lite grövre hamringen från K-serien med den bredare svarvningen från A-serien. Man lät även skillnaden i vikt på över- och underlock vara mindre. Detta har gjort modellen till lite av en kameleont som gifter sig på ett underbart sätt med resten av dina Zildjian-cymbaler oavsett om tyngdpunkten i din uppsättning ligger på K- eller A-serien.


När man spelar på en Fat Hat så känner man direkt igen egenskaper från A-serien med ett härligt toppskimmer men på samma gång känner man igen så mycket från K-serien. En skör och mörk klang, ett mjukt men tydligt anslag och den underbara dynamiken från båda serierna. Hi-hatöppningarna är mörka, mjuka och behagliga. Stampsoundet är fluffigt och mörkt men ändå tydligt och distinkt.


Modellen finns i vad man kallar för 14” och 15” men är egentligen något over-sized så diametrarna ligger i själva verket på 14 1/8” samt 15” 1/8”.

Vill du ha mera stockdefinition och ett något elakare sound vid öppet spel är det 14”-modellen du ska välja. Föredrar du istället en mera väsande hi-hat med ett maffigt och mera svävande anslag så är 15” grejen.


Efter att varit ute bland mängder av Zildjian-trummisar under ett par års tid så vet man redan när modellen släpps i K-serien att Fat Hats är en succé och förstahandsvalet för mängder av professionella trumslagare världen över.

En perfekt modell för dig som söker en allround-hihat som sticker ut ur mängden och har en karaktär som är lite utöver det vanliga, men som inte tar över showen helt.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.