Trumstockar - guide

Innehåll

Inledning
Att välja trumstockar är ett av de viktigaste och personligaste valen en trumslagare måste göra. Det finns idag mängder av olika modeller som alla har sina särskilda egenskaper. Att hitta rätt i denna djungel är inte helt lätt men det finns en del grunder som är bra att känna till för att kunna påbörja sökandet efter den modell som passar bäst för just dina behov. Fråga oss gärna om du har några frågor om trumstockarna här på Trumslagaren Online.

Storlekar/Modeller
Trumstockar finns i en mängd olika modeller och storlekar. Tillverkarna har en hel del egna unika modeller men många stockar är också standardmodeller som återfinns hos de flesta tillverkarna. Standarden är inte strikt utan samma modellbeteckning varierar lite i utförande mellan olika tillverkare.
Standardmodellerna betecknas med en siffra och en bokstav. Siffran anger diametern på trumstocken. Ju högre siffra desto mindre diameter.
Bokstaven är ursprungligen tänkt att indikera användningsområdet men det är du som avgör vilken modell som känns bäst för din teknik så se detta mer som kuriosa.

  • S =Street. Kraftigt utförande som är avsett i första hand för marschtrummor.
  • B= Band. Mellanmodell som förr i tiden riktade sig till trummisar i blås och symfoniorkestrar där det krävdes smidigare stockar än de för marsch men tillräckligt kraftiga för att ge en ljudvolym som hördes i den förhållandevis högljudda orkestern.
  • A = Orkester. De tunnaste stockarna i standardutbudet. Historiskt avsedda för storband och dansorkestrar där trumspelet skulle vara återhållsamt i volym.


De allra vanligaste standardmodellerna är 7A, 5A, 5B och 2B. Av dessa är 7A är tunnast och 2B är kraftigast.
Vilken modell ska du välja? Ja, det är bara du själv som kan avgöra genom att testa dig fram. 7A är tunna och snabbspelade. 2B är kraftiga och volymstarka. 5A och 5B är de mest använda modellerna så börja med någon av dessa ifall du är osäker.

Druvan
Trumstockars druva är vanligtvis gjord av trä eller nylon (även Delrin). Trä är vanligast men många föredrar nylon eftersom det är mer hållbart. Nylondruvan ger dessutom ett distinktare och ljusare cymballjud vilket många uppskattar.

Druvans form avgör hur stor del av dess yta som träffar cymbalen/trumman. En liten anslagsyta ger en hög och distinkt ton medan en stor anslagsyta ger en låg och stark ton. Det finns en mängd olika former på druvan men de flesta kan placeras in i någon av de tre kategorierna i tabellen.

Rund

En liten anslagsyta som producerar en ljus och distinkt ton. Eftersom anslagsytan alltid blir den samma oavsett anslagsvinkel ändrar sig ljudet minimalt mellan anslagen.

Oval

Med en oval druva kan anslagsytan varieras genom att ändra anslagsvinkeln. Genom att spela med toppen av druvan skapas ett ljust ljud. Vinklas stocken så att anläggningsytan ökas blir ljudet mörkare och fylligare.

Triangel


Den triangulära druvformen ger ännu större variation i ljud beroende på anslagsvinkeln. Genom att växla mellan en mycket liten eller mycket stor anslagsyta växlas ljudet mellan en hög och fokuserad ton och en mörk och fyllig ton.




Träslag
Trumstockar tillverkas i en rad olika träslag (och även andra material). De vanligaste träslagen är hickory, lönn (maple), hornbeam och ek. Dessa har olika karaktäristik som påverkar ljud och hållbarhet. Ett träslag med hög densitet medför att trumstocken blir relativt tung. Detta får till följd att anslaget blir kraftigare och att stocken blir något ”förlåtande”. En hög densitet ger oftast även en god hållbarhet.
Lätta stockar är snabbspelade och lämpar sig utmärkt för finlir.



Hickory

Anses av de flesta att vara det perfekta träslaget för en trumstock. Det har "rätt" densitet för att göra stocken hållbar samtidigt som den får en bra vikt. Träslaget har dessutom en god stötdämpande förmåga.

Hornbeam

Det Europeiska alternativet till hickory (hickory växer inte i Europa). Ett träslag som passar mycket bra för trumstockar. Hornbeam är hållbart och ca 10% lättare än hickory.

Ek (oak)

Ek är ett hållbart material med hög densitet vilket ger en tyngre trumstock än med övriga träslag.

Lönn (maple)

Lönn finns att tillgå i stora delar av världen och har därför blivit ett populärt material för att göra trumstockar till ett bra pris. Lönn är ett relativt lätt material men som tyvärr inte har riktigt lika bra hållbarhet som t.ex hickory och hornbeam.


Kvalité
Trumstockens kvalité beror på många faktorer. Ett bra träslag är en given faktor som påverkar hållbarheten. Träts ådringar ska gå längst med trumstocken för att den ska bli så stark som möjligt. Särskilt viktigt är att ådringarna går rakt i den främre delen av trumstocken eftersom den utsätts för de största påfrestningarna.

Länkar med mer läsning
Drum Sticks - All you´ll ever need to know


Författad av:Trumslagaren online 2006

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.