Digitala trummor - guide


Digitala trummor med nätskinn

Digitaltrummor, synttrummor eller eltrummor; kärt barn har många namn. Digitala trummor blir allt mer populära i takt med att tekniken utvecklas. Dagens digitala trummor reagerar bättre, låter bättre och blir allt billigare.

Listan med fördelar till digitala trummors fördel kan göras lång. De främsta argumenten brukar vara:

  • Låter väldigt lite för omgivningen. Detta är många gånger det främsta argumentet för att köpa digitaltrummor. Att spela trummor i lägenhet är oftast fullt möjligt med digitala trummor.
  • Möjligheten att koppla sin egen musikspelare till digitaltrummornas trummodul och enkelt mixa ljudet så att man kan spela med till musiken.
  • Det stora utbudet av trumljud. Nästan alla digitaltrummor har mängder av inbyggda ljud att välja mellan så att det går enkelt att sätta ihop ljuden från ett trumset som man vill ha.
  • Busenkelt att spela in. Kan det bli enklare? Koppla ljudutgången till valfri inspelningsutrustning.
  • Professionell inspelning. Nästan alla digitaltrummor har midi så att de kan anslutas till ljudprogram på en dator för att trigga ljud (EZ Drummer,  Superior drummer mm). Det ger genast tillgång till en näst intill oändligt bibliotek av professionella trumljud.
  • Total kontroll över ljudvolymen oavsett om man kopplar trummorna till hörlurar eller ett högtalarsystem.

Vad är skillnaden mellan olika digitaltrummor?

Typ av trumskinnDigital trumma med nätskinn

Det finns i huvudsak två typer av trumskinn till digitaltrummor. Antingen gummiskinn eller nätskinn. Båda har för och nackdelar.
Enklare digitaltrummor har trumskinn av gummi. Fördelen är att de är nästan underhållsfria dvs håller hela trumsetets livslängd. Blir de smutsiga kan de torkas av med fuktad trasa. Rent tekniskt är det lättare att få trummorna att trigga rätt, dvs känna av anslag på önskat vis när trummorna har gummiskinn. Trumskinn av gummi ger mer studs än andra skinn. Det kan ses som en fördel men kan också upplevas onaturligt om man är van vid akustiska trummor.
Nätskinn räknas generellt sett som bättre trumskinn. De ger en anslagskänsla som är lik den hos akustiska trummor. Nätskinn är dessutom tystare att spela på än gummiskinn. Nätskinn kräver mer avancerad teknik för att trummodulen ska kunna tolka anslagen korrekt och därför hittar man sällan nätskinn på billiga digitaltrummor.

Triggning av digitala trummor och cymbaler

Gemensamt för alla digitaltrummor är att alla trummor och cymbaler innehåller piezo-sensorer. Det är elektroniska sensorer som känner av vibrationer som en trummodul sedan kan översätta till ljud.
Varje trumma och cymbal måste innehålla minst en sensor. Numera är det inte ovanligt med fler sensorer för att kunna ge detektering fler typer av anslag. T.ex är det vanligt med trummor som kan känna av kantslag. Cymbaler har ibland sensor för att kunna känna skillnad på kantslag (edge), slag mitt på (bow) cymbalen samt slag på cymbalens klocka (bell). Ofta finns också en sensor på cymbaler som kan detektera dämpning med handen. Fler sensorer innebär oftast att trummorna uppför sig mer som akustiska trummor eftersom varje trumma och cymbal kan ge flera olika ljud.


Trummodul till digitala trummor från Traps.Vad ska du tänka på när du köper digitala trummor?

Börja med att fundera över syftet. Ska du endast använda dem för övning hemma, ska du spela med dem i band eller använda dem för professionell inspelning?
Behöver du midi? Det ger möjlighet att ansluta dem till avancerade trumprogramvaror.
Ingår rack eller måste det köpas separat? Det kan vara ganska dyrt.
Hur många triggpunkter behöver trummorna och cymbalerna? Brukar du dämpa cymbalerna med handen? Spelar du ofta på klockan? Hur ofta spelar du kantslag på pukorna eller skulle du vilja kunna trigga nya spännande ljud från t.ex kantslag?
Spelar du mycket på hi-hat? Då kanske du vill ha ett riktigt hi-hat-stativ istället för dem med fristående pedal.

Kan digitala trummor ersätta akustiska trummor?

Vi får ofta frågan om digitaltrummor kan ersätta akustiska trummor. Det är en smaksak ofta en prisfråga men digitala trummor blir aldrig som att spela akustiska oavsett hur dyra de är.  Som övningstrummor hemma är digitaltrummor oslagbart. Allt fler trummisar väljer att använda digitala trummor som del i sina akustiska trumset för att det öppnar möjligheten till oändligt många ljud. Andra trummisar har valt att helt gå över till digitala trummor även på livespelningar. Anledningen är oftast att digitala trummor är smidigare att transportera än ett akustiskt trumset. Dessutom finns möjligheten att justera ljudvolymen efter behov på ett sätt som sällan är möjligt på akustiska trummor.
 Nackdelen då? Digitala trummor känns aldrig riktigt som akustiska att spela på, inte ens de alla dyraste. En akustisk trumma kan producera en massa olika nyanser av ljud beroende på hur trumman spelas. En digital trumma saknar ofta möjligheten till nyanser även om de dyraste trummorna kommit en bit på vägen. Någon jämförde digitala trummor med att ”Picasso aldrig kunnat måla sina mästerverk i Photoshop”.  I många fall räcker det gott med digitala trummor men du får aldrig riktigt samma sak. Smaken  är som baken. 

HörlurarDigitala trummor - Hayman DD-01-Plus - 1366425

Trots att digitala trummor är relativt tysta så uppstår ändå ett visst anslagsljud. Därför rekommenderas alltid isolerade hörlurar som både ger en bra ljudupplevelse samtidigt som oönskade ljud stängs ute. Isolerade hörlurar kan du hitta här: Hörlurar

Behöver du hjälp att välja digitaltrummor så hör gärna av dig till oss.


Läs även vår guide till Rolands digitala trummor >>>

Författad av:Trumslagaren online 2010

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.